Conferentie in Arnhem

PERSBERICHT

Conferentie ‘De Erfenis van Indië’ op 16 september in Musis

Op vrijdagmiddag 16 september 2022 organiseert Stichting War Requiem -- Bridge to the Future de conferentie De Erfenis van Indië. Tijdens dit programma staat de oorlog om de onafhankelijkheid van Indonesië (1945-1949) centraal. Hoe kijken we hierop terug? Hoe werkt dit verleden vandaag de dag nog door? En hoe gaan we om met moderne vormen van kolonialisme? In Musis Arnhem gaan onderzoekers, kunstenaars en andere experts vanuit verschillende perspectieven en generaties de dialoog aan over onze omgang met de Erfenis van Indië. Met onder meer een lezing door schrijver David Van Reybrouck.


Tijdens deze middag verkennen sprekers van diverse achtergronden onze veranderende kijk op de erfenis van Indië. Welke perspectieven kwamen in de geschiedschrijving rondom de dekolonisatieoorlog en de latere dekolonisatie (niet) aan bod? Wat is een goede manier om met ons koloniale verleden om te gaan? Dit jaar, waarin een lijvig onderzoeksrapport verscheen over onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in voormalig Nederlands-Indië, is een passend moment om stil te staan bij de historische context van deze strijd. En aandacht te geven aan de rol die dit verleden vandaag de dag nog speelt.

Nieuwe perspectieven
Onder leiding van programmamaker Coen Verbraak gaan de sprekers op dit onderwerp in. Cultuurhistoricus en schrijver David Van Reybrouck trapt de conferentie af met een lezing, waarna militair historicus en directeur van het NIHM Ben Schoenmaker reflecteert op de belangrijkste conclusies van het onderzoeksrapport over de dekolonisatieoorlog.

Muzikant en filmmaker Amber Nefkens zorgt voor een muzikale omlijsting. Ze speelt een fragment uit haar multidisciplinaire voorstelling Het land van toen, waarin ze het verhaal van haar Indische oma vertelt. Historicus en curator bij Museum Bronbeek Hans van den Akker vertelt over het educatieve project Glitch, dat gericht is op samenwerking tussen Indonesische en Nederlandse scholen.

Tot slot wordt in een panelgesprek gekeken naar de impact die het kolonialisme ook nu nog heeft. Vanuit verschillende perspectieven (van o.a. Nederlanders, Indische Nederlanders, Molukkers, Indonesiërs) geven jonge sprekers hun visie op de (benodigde) aandacht voor het onderwerp. Gemeenteraadslid Louisa Tumiwa, theatermaker Hanneke Coolen-Colsters, promovendus Adrian Perkasa en jurist Marvin Putuhena gaan hierover in gesprek. Hoe speelt het verleden door in hun persoonlijke leven en op welke manier verschilt dit van de impact op de generatie van hun ouders?

De conferentie vindt op 16 september van 13:30 - 16:30 plaats en is gratis toegankelijk. Reserveren kan via de website:
www.bridgetothefuture.nl/2022.


Stichting War Requiem – Bridge to the Future wil met inhoudelijke bijeenkomsten en kunstzinnige manifestaties bewustwording stimuleren op het gebied van oorlog, vrede en vrijheid.




 
Share our website