Menyala

Tas van de voetbalvereniging FC Amboïna uit Assen

Het Drents Museum in Assen toont van 16 april tot en met 1 oktober dit jaar de tentoonstelling  Menyala – De buitengewone geschiedenis van de Molukkers in Drenthe. Aan de hand van honderd voorwerpen ontdekt de bezoeker waarom de Molukkers naar Nederland kwamen en hoe het leven in de zeven Drentse woonoorden eruitzag.

Menyala staat voor ‘schitteren’. Het moet te maken hebben met het feit dat de objecten volgens het persbericht ‘met verrassende, soms ontroerende verhalen nét een ander licht op de Molukse geschiedenis tonen dan doorgaans bekend’.
De tentoonstelling is een coproductie van het museum en de speciaal hiervoor in het leven geroepen werkgroep Menyala: een groep jonge Molukkers met roots in de Molukse gemeenschap in Drenthe. De groep bestaat uit zeven kritische en nieuwsgierige jongeren die de Molukse geschiedenis van verschillende kanten bekijken. Zij zochten in de voorbereiding samen met het Drents Museum naar bijzondere verhalen en objecten, afkomstig van veelal particuliere (Molukse) bruikleengevers uit Drenthe. Naast de totstandkoming van de tentoonstelling levert de groep ook een bijdrage aan de publiekscampagne en de randprogrammering. 



De jongerenwerkgroep Menyala in de hal van het Drents Museum (foto Sake Elzinga)

Gevoelig verleden
In 1951 arriveren nagenoeg 13.000 Molukkers in Nederland. Van deze groep komen er zo'n 3.000 van de ene op de andere dag in Drenthe terecht. De meesten jong en vol toekomstdromen. Menyalavertelt waarom ze hiernaartoe kwamen, hoe ze hun dromen vormgaven en hoe hun nakomelingen naar de toekomst kijken.
Men gaat niet voorbij aan ‘het gevoelige verleden met de rafelranden’. Dan zal het niet alleen gaan om de door velen als gedwongen beschouwde komst, het ontslag van de voormalige KNIL-militairen en de povere opvang in woonoorden als Schattenberg (Westerbork), maar ook om de treinkapingen bij Wijster (1975) en De Punt (1977), en de gijzeling van een school in Bovensmilde (1977). Alle genoemde plekken liggen in Drenthe. Dat maakt de tentoonstelling bij voorbaat bijzonder. Al hopen de makers dat die vooral ook de passie en veerkracht van de Molukse gemeenschap zal tonen. 


Molukse meisjes op een hunnebed

Randprogrammering 
Het Drents Museum beperkt zich niet tot de tentoonstelling alleen. Er is een uitgebreide randprogrammering gepland. Omdat familiebanden belangrijk zijn binnen de Molukse gemeenschap is er bijzondere aandacht voor families. Er komt een Familieroute en er worden – in samenwerking met stichting VerhalenOverLeven – speciale workshops Tracing Your Roots georganiseerd waarin jongeren met Molukse wortels op zoek gaan naar hun eigen familiegeschiedenis. Ook vindt er een Familiefestival plaats en zijn er activiteiten tijdens de mei- en zomervakantie voor jong én oud.
Verder staan er lezingen op het programma in het kader van ‘Te Gast in het Drents Museum’ en er gaat een programma van start voor het primair en voortgezet onderwijs. 


Het boek Menyala

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd publieksboek in nauwe samenwerking met Waanders Uitgevers in Zwolle. Het boek laat zien hoe de Molukkers in de zeven woonoorden in Drenthe terechtkwamen en wat de Molukse acties in Drenthe teweegbrachten. Over hoe de Molukkers ondertussen langzaam maar zeker integreerden en welke ontwikkeling hun identiteit doormaakte. Met bijdragen geschreven door oude bekenden in de Molukse journalistiek: Victor Joseph en Anis de Fretes (die zelf is opgegroeid in Schattenberg).
Tussendoor maakt de lezer kennis met de zeven jonge, ambitieuze Molukkers uit Drenthe die de werkgroep Menyala vormen. Ze vertellen over hun familiegeschiedenis en hun ambities voor de toekomst. Te koop voor € 24,95 in de Museumwinkel van het Drents Museum en via de 
online webshop. 









 
Share our website