Molukse zaken: Beta berlayar jauh/Ik vaar ver weg

door Herman Keppy

Wethouder Arno Scheepers, Anita van Loon, directeur van de Hilversumse Gravenstichting, en initiatiefnemer Mozes Latuheru (wijzend naar het graf van zijn ouders op een van de foto’s) onthulden de eerste lentedag 21 maart 2023 op begraafplaats Zuiderhof een gedenkmonument voor de acht Molukse marinemannen die in Hilversumse aarde begraven liggen.

Niet een zomaar gekozen dag, want op 21 maart 1951 meerde de Kota Inten aan in Rotterdam als eerste schip dat de groep Molukkers naar Nederland bracht. Aan het momument lag dan ook een krans met op het lint het opschrift ‘Kota Inten’.
Vorig jaar rond deze tijd was Hilversum de eerste gemeente die had besloten de grafrechten van Molukse marinemannen voor eeuwig over te nemen. Op de Zuiderhof en de Noorderbegraafplaats liggen de graven van marinemannen Bertus Latuheru, Manu Malaihollo, Adriaan Rumahruson, Tjak Salampessy, Piet Tapiheru, Pede Adriaansz, Dikus Parinussa en Ruben Lekatompessy.


Bij hun graf toont op een van de foto’s de zoon van Manu Malaihollo de foto van zijn ouders. Op een ander staan de gezusters Ferdinandus uit Den Helder bij de laatste rustplaats van hun pleeggrootouders Tapiheru. Van hen bleek de gedenksteen al verwijderd omdat men geen nakomelingen had kunnen traceren. Maar nu is er een nieuwe steen geplaatst en het graf is voor eeuwig veiliggesteld.

Ongeveer tachtig mensen, nakomelingen en andere belangstellenden, woonden de plechtigheid bij en zongen na de onthulling gezamenlijk Beta Berlayar Jauh (Ik vaar ver weg). Een hapje en drankje werden geserveerd, waarna de middag leek te worden afgesloten met het onder Molukkers populaire Gendong é, maar dat werd uiteindelijk alsnog: ‘Zorreg dat je erbij komt, bij de marine…’


Foto's: Herman Keppy
 
Share our website