Wat is jouw Love Language?

  • 14/03/2024
  • Simone Methorst


Wist je dat iedereen een liefdestaal heeft?

Het is als een unieke code die onze diepste gevoelens en verlangens uitdrukt.
Maar wat betekent het eigenlijk om een liefdestaal te hebben?


Liefde is complex en veelzijdig. Het gaat verder dan alleen de romantische gebaren die we vaak in films zien. Liefde is een diepgewortelde behoefte aan verbinding, begrip en acceptatie, en net zoals we allemaal verschillende talen spreken om ons uit te drukken, hebben we ook verschillende manieren om liefde te uiten en te ontvangen.

Gary Chapman, een gerenommeerde relatie-expert, heeft deze unieke manieren van liefde uitdrukken benoemd als de "vijf liefdestalen":
  1.   Words of Affirmation: Voor sommigen van ons zijn vriendelijke woorden en oprechte complimenten de sleutel tot ons hart. Deze liefdestaal draait om het uiten van waardering, bewondering en bemoediging door middel van woorden; " Ik hou van de manier waarop je altijd positief blijft, zelfs in moeilijke situaties." " Dank je wel dat je altijd zo attent bent met kleine gebaren." " Het is normaal om af en toe te twijfelen, maar je hebt alles in je om te slagen." " Je bent niet alleen, we gaan hier samen doorheen," zijn een paar voorbeelden.
  2.   Quality Time: Voor anderen is tijd het kostbaarste geschenk dat je kunt geven. Het draait niet alleen om aanwezigheid, maar ook om oprechte aandacht en verbinding. Diepgaande gesprekken, gedeelde ervaringen en onverdeelde aandacht zijn belangrijk. Een avond samen, gewoon knus op de bank een film kijken. Samen een wandeling maken. Een spontaan avondje uit plannen naar een concert of theater. Samen op zondag aanrommelen in huis. Een leuke avond met gezamenlijke vrienden of familie. Een roadtrip plannen naar een plek waar jullie nog nooit geweest zijn. 
  3.   Receiving Gifts: Sommige mensen ervaren liefde het meest door middel van tastbare dingen. Voor hen zijn geschenken niet alleen materiële objecten, maar uitingen van zorg, aandacht en liefde; Lieve briefjes vinden als je thuiskomt. Een favoriet gerecht dat speciaal voor je gekookt is. Een bloem geplukt uit de tuin van de gever. Een klein souvenir van een gedeelde ervaring enzv. Het gaat om de moeite en zorg die in het gebaar gestoken worden, niet om het prijskaartje. 
  4.   Acts of Service: Voor anderen spreken daden luider dan woorden. Het uitvoeren van taken, het tonen van zorg en ondersteuning in de vorm van praktische hulp zijn hun manieren om liefde te uiten en te ontvangen. Denk aan het opruimen van de keuken na een drukke dag, het verrichten van huishoudelijke taken zonder daarom gevraagd te worden, het maken van een lekkere warme kruik voor de eeuwige koukleum na een vermoeiende dag, het verzorgen van de huisdieren, het aanbieden van een lift naar een afspraak of het regelen van een verrassingsuitje zonder dat dit gevraagd is.
  5.   Physical Touch: Tenslotte is er de taal van fysieke aanraking. Knuffels, kussen, hand vasthouden - deze fysieke gebaren zijn voor sommigen de meest intieme uitdrukkingen van liefde. Even een knuffel als je partner thuiskomt. Spontaan samen dansen in de woonkamer op een lekker nummer. S ‘avonds in bed elkaars lichaam tegen elkaar aan voelen en zo in slaap vallen. Hand in hand lopen op straat. Steeds elkaar even aanraken als je bijv. langs elkaar loopt in huis.
 
Het begrijpen van jouw eigen liefdestaal is de eerste stap naar het opbouwen van een sterke relatie. 

Om erachter te komen wat jouw liefdestaal is, kun je jezelf de volgende vragen stellen:
  1. Hoe voel ik me het meest geliefd en gewaardeerd?
  2. Welke acties of gebaren van anderen maken me het gelukkigst en vervuld?
  3. Wat mis ik het meest als mijn partner het niet doen?
  4. Welke vormen van liefde en genegenheid geven me een gevoel van verbondenheid?
  5. Hoe uit ik mijn liefde en genegenheid naar anderen toe? Op welke manieren voel ik me het meest comfortabel om liefde te uiten?
  6. Welke gebaren of opmerkingen van anderen raken me het meest en blijven bij me hangen?
  7. Wat zijn mijn favoriete herinneringen aan liefdevolle interacties met anderen? Wat maakte deze momenten zo speciaal voor mij?
Door deze vragen te overdenken en eerlijk antwoord te geven, kun je meer inzicht krijgen in jouw unieke liefdestaal. Dit kan je helpen om beter te communiceren met je partner en om meer vervullende relaties op te bouwen.
 

Maar wat als jouw partner een andere liefdestaal spreekt?

Communicatie en begrip zijn het belangrijkste!

Als jouw partner niet jouw liefdestaal spreekt, kan dit soms tot misverstanden en onvervulde behoeften leiden. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om hiermee om te gaan:
  1.   Communiceer openlijk: Praat met je partner over jouw liefdestaal en leg uit waarom het belangrijk voor je is. Wees eerlijk over wat je nodig hebt om je geliefd en gewaardeerd te voelen. Vraag naar waar de ander behoefte aan heeft.
  2.   Toon begrip: Probeer de liefdestaal van je partner te begrijpen en respecteren. Besef dat ze misschien op een andere manier liefde uiten, maar dat hun intentie nog steeds dezelfde kan zijn.
  3.   Geef voorbeelden: Geef concrete voorbeelden van dingen die jou helpen je geliefd te voelen. Dit kan je partner helpen beter te begrijpen wat je nodig hebt.
  4.   Experimenteer: Probeer elkaars liefdestalen te spreken en kijk hoe het voelt. Misschien ontdek je dat je meer geniet van bepaalde acties dan je dacht.
  5.   Wees geduldig: Verandering kost tijd en moeite. Geef jezelf en je partner de ruimte om te groeien en te leren.
  6.   Waardeer inspanningen: Erken en waardeer de inspanningen van je partner om jouw liefdestaal te spreken, zelfs als het soms moeilijk is. Kleine stapjes in de goede richting zijn zoveel waard.
 
Het is dus belangrijk om open te staan voor elkaars behoeften en bereid te zijn compromissen te sluiten.
Door bewust te worden van elkaars liefdestalen en actief te werken aan het spreken van die taal, kun je een diepere verbinding en een sterker gevoel van intimiteit in je relatie creëren.
Het vraagt om geduld, begrip en empathie, maar dat is het meer dan waard.


Dus ga het gesprek aan met je partner, ontdek elkaars liefdestalen en werk samen aan een relatie die gebaseerd is op wederzijds begrip, respect en liefde in al zijn mooie vormen.


 
Share our website